כל מה שכדאי שתדעו על קופות גמל:

כאן תקבלו מידע על:

עודכן בתאריך 2021\05\27.

כל כך הרבה שומעים על קופות גמל, מה זה בכלל? מי מנהל קופות גמל? מה היתרונות לקופות גמל? האם יכול להיות שאין לקופת גמל חסרונות? האם כל השקעה נחשבת כקופת גמל?

שאלות רבות קיימות בכל עניין קופות הגמל. ננסה לענות על כולן, נקיף כאן את כל העניין מכל צדדיו.

קופת גמל - מי את בכלל?

כנראה שאתם כבר יודעים, קופת גמל היא כלי לחיסכון לתקופה בינונית וארוכה. קופת גמל היא קופת חיסכון בלבד, היא לא כוללת מרכיבים ביטוחיים, אם החוסך רוצה הוא יכול להוסיף מרכיבים ביטוחיים, את כספי ההשקעות מנהלים בתי השקעות וחברות ביטוח, משקיעים רבים משקיעים בקרן (כל אחד מהם נקרא עמית), את הרווחים מהקופה כל עמית מקבל על פי החלק היחסי שהשקיע בקופה, לכל עמית יש חשבון דרכו הוא יכול לדעת מה מצב החיסכון שלו, כמה עולים לו דמי הניהול, מה גובה התשואות ומה גובה הרווחים שיש בקופה.

איך ניתן לקבל את הכסף, במשיכה חד פעמית או בקצבה חודשית?

את הסכומים שצברתם עד לשנת 2008 תוכלו למשוך כשאתם מגיעים לגיל הפנסיה בסכום גדול חד פעמי. את הכסף שצברתם אחרי שנת 2008 תוכלו לקבל כקצבה מדי חודש בחודשו כשאתם יוצאים לפנסיה. אם אתם מעדיפים אתם יכולים להעביר את הכספים לקרן הפנסיה או לביטוח המנהלים שלכם. אם אתם מאחדים את הקרנות שלכם, אתם בעצם מרוויחים שאתם יכולים לקבל את הכסף שהופקד לפני שנת 2008 בקצבה חודשית יחד עם קצבת הפנסיה.  

המסלולים בקופת גמל הן רבות, ניתן להשקיע במסלולים שונים, מסלול איגרות חוב, מסלול מניות, מסלול שקלי ועוד, תוכלו לשלב סוגי מסלולים שונים, מסלול שקלי לצד מסלול מניות וכו'.

מהם דמי הניהול בקופות הגמל?

דמי הניהול שיגבו מההפקדות שלכם יהיו לא יותר מ 4% ומסכום הצבירה שלכם, לא יותר מ 1.05%. 

אילו קופות גמל קיימות?

קופות גמל שונות קיימות, כל קופת גמל היא בעלת ייעוד שונה. לשכיר תהיה קופת גמל מסוימת בעוד לעצמאי תהיה קופת גמל שונה, כך, לכל מטרה קופת גמל משלו.

סוגי הקופות הקיימות:

זוהי הקופה הכי נפוצה, כל חודש העובד והמעסיק מפרישים כל חודש סכום עבור קופת גמל, מה הסכום המדויק שהפריש עבורכם המעסיק תוכלו למצוא בתלוש השכר שלכם.

העמית מפקיד לקופה כסף מדי חודש בחודשו, כאן אין מעסיק ולכן העצמאי מפריש סכום גדול יותר לקופת החיסכון שלו.

בקופה זו נאספים כספים עבור העובד למקרה שיפוטר. המעסיק מעביר לקופה זו כל חודש סכום כסף וכך הוא מבטיח שיהיה לו מאיפה לשלם לעובד את זכויותיו המגיעות לו במקרה של פיטורין. שימו לב, נכון, הכסף הוא על שמכם, הבעיה היא שאתם לא יכולים להשתמש בו. בכסף אפשר להשתמש רק במקרה של עזיבת העבודה. גם במקרה של התפטרות עצמית ניתן לקבל את הכסף רק בתנאים מסוימים.

קרן חיסכון עבור עצמאים שרוצים לחסוך. העצמאים מפרישים כסף עבור קופת קרן ההשתלמות שלהם בהתאם להכנסה שלהם.

קופת חיסכון בה כל חודש מפריש העובד אחוזים מסוימים משכרו. בתמורה לכך, המעביד מפריש עבורו פי 3 ממה שהפקיד העובד עצמו. את ההפקדות העובד יכול לראות בתלוש המשכורת שלו.

בקופה זו מפקיד המעסיק כל חודש סכום כסף עבור זכויות העובדים שלו. בקופה זו ההפקדות רשומות לטובת הקופה הכוללת ולא על שם עובדים מסוימים. ברגע שהמעסיק צריך לשלם לעובד פיצויי פיטורים, הוא משלם מהקופה הזו.

בקופה זו המעסיק חוסך כסף עבור תשלום ימי המחלה של העובדים.

לכל עובד מגיעה על פי חוק ימי חופשה. קופה זו נועדה לאפשר למעסיק לחסוך כל חודש לתשלום ימי החופש השנתיים של העובדים (נכון להיום, אי אפשר לפתוח קופה כזו, משרד האוצר לא תומך בזה).

קופה זו כבר לא רלוונטית להיום. על פי משרד האוצר לא ניתן לפתוח קופה חדשה כזו. בקופה זו המעסיק הוא העמית והוא חוסך כדי שיוכל לשלם לעובדים תשלומים שונים כמו ימי חג, בונוסים ועוד.

בקופה זו כל העמיתים משקיעים יחד בהשקעה פיננסית מסוימת וברגע שהם מקבלים את הרווחים שלהם.  הרווחים חייבים במס. מדובר כאן בעצם בקופה מאוד דומה לקרן נאמנות. ככל שקופת הגמל להשקעה נהיית פופולארית יותר קרנות הנאמנות וחברות הביטוח המציעות פוליסות שונות לחיסכון מרגישות בתחרות גדולה יותר. בתקופה האחרונה קופת גמל להשקעה היא מאוד נפוצה ולכן שאר המוסדות הפיננסיים המציעים השקעות לחיסכון נמצאים בתחרות.

בנוסף לכל הקופות שהבאנו כאן, קיימות קופות שונות לגופים ולמוסדות שונים. ישנה קופת גמל המיועדת אך ורק לעובדי משרד החינוך, ישנה קופת המיועדת אך ורק לעובדי עירייה. קיימות קופות גמל לקבוצות שונות בתנאים שונים.

בשנת 2016 משרד האוצר שינה את תנאי קופות הגמל. עד שנת  2016 לא יכלו למשוך את כספי הקופה אחרי 15 שנה ויכלו למשוך רק מגיל הפרישה. התנאים שהשתנו גרמו לקופת גמל להיות יותר נחשקת. קופת הגמל הפכה לקופת השקעה אותה אפשר למשוך בכל תקופה, אם אתם בוחרים לפתוח את קופת הגמל שלכם רק בגיל הפנסיה, אתם אלו שמרוויחים מכך.

קופות גמל להשקעה עדיפות על קרן נאמנות ועל חסכונות אחרים בזכות הקלת המס שהן מקבלות. הרי אם המשיכה נעשית בגיל הפנסיה היא פטורה ממס. בנוסף, דמי הניהול המשולמים הם נמוכים יחסית, אתם יכולים לקבל הנחה בדמי הניהול על ידי תמחור נכון של דמי הניהול.

אם חשבתם שתמיד חייבים שמישהו ינהל את הכסף שנמצא בקופת הגמל אז לא בטוח שאתם צודקים. יש הרבה אנשים שמתמצאים בשוק ההון, הם יודעים לנהל בצורה נכונה קופות גמל שונות ולכן להם יתאים מסלול ניהול אישי, IRA. במסלול זה החוסכים הם מנהלי הקופה, כל חוסך מחליט מה יהיה עם הכסף שהשקיע, איפה כדאי להשקיע, מתי הוא רוצה למשוך את ההשקעה ולהשקיע באפיק אחר. עד 2016, לא כל אחד שרצה, יכול היה להצטרף למסלול השקעה אישי, בשנת 2016 השתנו התנאים, כל אחד יכול לנהל לעצמו את מסלול ההשקעה שלו, אם אתם מאלו שמתמצאים בשוק ההשקעות, כדאי שתבדקו את העניין לעומק ותצטרפו למסלול הניהול האישי.

ומה תרוויחו אם תחסכו קופת גמל עד לפנסיה?

  1. על הרווחים שיתקבלו מקופת הגמל לא תצטרכו לשלם מס.
  2. על קצבת הפנסיה שלכם לא תצטרכו לשלם מס.

מי שמשקיע כל חודש בקופת גמל להשקעה יכול לחסוך לאיזו תקופה שיבחר, אך אם המשיכה מתבצעת לפני גיל הפנסיה צריך לשלם מס על רווחי ההון ולכן כדאי למשוך את קופת הגמל רק בגיל הפנסיה וכך הרווח פטור מתשלום מס.

 

האם לקופות גמל יש הקלות במס?

שאלה טובה וחשוב שתדעו, על הפקדות בקופות גמל תוכלו לקבל הקלות מס, הרי את ההפקדות לקופת הגמל מבצע כל עובד דרך השכר שלו, אם הוא לא מפריש דרך המשכורת שלו, הוא יכול להפקיד בנפרד, על ידי הוראת קבע או באמצעי תשלום אחר כל חודש עבור קופת הגמל לעצמאים, במקרה כזה, כדאי לדעת, אם תעשו הטבת מס תקבלו הקלות במס, כי על ההפרשות לקופות גמל יש הקלות מס.

ישנן קופות המיועדות לעצמאים וישנן קופות המיועדות לשכירים, לשכירים יש קופת גמל לעצמאים וקרן השתלמות לשכירים, לעצמאים יש גם, קרן השתלמות לעצמאים וקופת גמל לעצמאים.

על כל קופות הגמל יש הקלות במס, הקלות המס הן משמעותיות ומשתלמות.

שימו לב: הטבות המס משתנות כל הזמן ולכן, באתר רשות המסים תוכלו למצוא את הנתונים המעודכנים לתקופה בה אתם קוראים את המידע הבא.

את ההקלות במס תמצאו בשני אופנים, או שתקבלו זיכוי במס או שתקבלו ניכוי, על כל הכנסה תקבלו זיכוי או ניכוי מס של 35% מגובה ההפקדה.

וכמובן שיש תקרה לסכום ההפקדות, ברגע שהסכום המופקד הוא מעל לתקרה תצטרכו לשלם מס ולא יהיו לכם הקלות במס. התקרה היא הסכום המופרש לקופת הגמל, ככל שהמשכורת גבוהה יותר הסכום המופרש יהיה גבוה יותר, אם כך המשכורת המבוטחת מאוד משפיעה על גובה השכר, התקרה מושפעת גם מסוג העמית, אם העמית הוגדר כמוטב והוא מפקיד סכום של מעל 16% מגובה המשכורת הממוצעת בישראל, הוא מקבל הקלות גדולות יותר במס.

גם שכיר וגם עצמאי מקבלים הקלות במס, הקלות המס של השכיר מתבטאות בהטבות שמקבל על הפרשות המעסיק לקופת הגמל שלו (בגובה 7.5% מהמשכורת) לעומת השכיר, למעסיק ההפרשה שהפריש לקופת העובד לא מוכרת במס ועליו לשלם עליה מס, כל הפקדה של שכיר, מעל 7% (בתנאי שהיא לא מעל לתקרה החודשית הקבועה), זכאית להטבות מס. 

 

עצמאי לעומת שכיר

לעומת השכיר, לעצמאי אין מעסיק שיפקיד עבורו, העצמאים נהנים מהטבות מס של 35% מההפקדה שלהם (ולא רק עצמאים, אם אתם שכירים ולא כל השכר שלכם מבוטח, אתם מפרישים לבד סכום כל חודש לקופת גמל, אז גם אתם זכאים לקבל זיכוי מס).

אילו רפורמות קיימות בקופות הגמל?

כל כך הרבה שינויים חלים בתחום קופות הגמל, נוצרה אנדרלמוסיה בה אנשים לא יודעים מה נכון ומה לא, מה הסכום הפטור ממס, מה אפשר לעשות ומה לא, את מה שכדאי לכם לדעת בעניין אנחנו מביאים לכם כאן:

          מה קורה עם המס על ההפקדות?

  • אם אתם חוסכים וותיקים בקופת גמל, אתם יכולים למשוך את הסכום שהצטבר עד לשנת 2005 ולהיות פטורים מתשלום המס אחרי שישה חודשים מיום שעזב את העבודה (ולא משנה סיבת העזיבה, אם עזב מעצמו או שהעזיבו אותו), אם העובד התחיל ב 6  החודשים הללו לעבוד במקום עבודה אחר הוא לא יהיה זכאי לפטור ממס במשיכת כספי הקרן. 

במקרה שהעובד התחיל עבודה חדשה (תוך 6 חודשים), אך עדיין לא התחילו להפריש עבורו לקופת גמל, הוא יכול למשוך את הסכומים שצבר עד לשנת 2005 רק אחרי שעברה שנה וחודש מהיום שהתחיל את העבודה החדשה. 

אם הגעתם לגיל 60, אתם יכולים למשוך את כספי הקופה שלכם בלי הגבלות ולקבל פטור ממס.

  • את הכספים שחסכתם לאחר שנת 2005, אתם יכולים למשוך בגיל 60 ללא הגבלות ולזכות לפטור ממס, תוך הגבלה אחת והיא התנאי שהקופה שלכם היא לא מתחת ל 5 שנים.
  • ב 2011 נוצרה הזדמנות למשוך את הכספים שנצברו לאחר שנת 2005 ולזכות לפטור ממס, ההזדמנות נוצרה לאחר שמשרד האוצר איפשר זאת בגלל אי הוודאות ששררה בתחום, ההזדמנות לא הייתה לזמן ארוך, כבר בשנת 2012 קבעו שלא תתאפשר משיכת כספים מקופות גמל ללא מס.

     

    מה קורה עם המס על הרווחים?
  • כל רווח שהצטבר בקופת הגמל עד לסוף שנת 2002, זכאי לפטור ממס בזמן משיכת הרווח. על כל רווח שהצטבר משנת 2003, המשיכה תחויב במס של 15%.
  • על רווחים שהתקבלו מהפקדות שהופקדו בשנת 2006 והלאה, המס יהיה 20%, אם המשיכה מתבצעת בגיל פרישה והקופה היא בעלת וותק של מינימום 15 שנה, היא תהיה פטורה ממס (גיל הפרישה לנשים הוא 64 וגיל הפרישה לגברים הוא 67).

מה הסכום שצריך להפקיד בקופת גמל?

אם מדובר בקופת גמל לשכירים, המעסיק והעוד יפרישו שניהם לאותה קופת גמל, המעסיק יפריש לא יותר מ 7.5% מגובה המשכורת של העובד, העובד יפריש עד 5% מגובה המשכורת שלו. העובד לא יכול להפריש מעל 7% עבור קופות גמל. המעסיק צריך להפריש סכום זהה להפרשת העובד אם ההפרשה היא בגובה נמוך מ 5%. 

על פי חוק פיצויי פיטורים, המעסיק צריך להפקיד כל חודש לקופת גמל אישית לפיצויים, סכום שלא יעלה על  8.3% משכר העובד.

איך מושכים את כספי קופות הגמל?

המשיכה היא שונה בין קופות גמל לשכירים לבין קופות גמל לעצמאים, לכל קופה כללים שונים:

קופת גמל לשכירים: 

משיכה של קופת גמל לשכירים יכולה להתבצע החל מגיל 60, בתנאי שהקופה היא בעלת וותק של 5 שנים לפחות, אם בחרתם למשוך את הכסף אך בסוף הפקדתם אותו חזרה, תצטרכו לחכות 5 שנים נוספות כדי למשוך את הכסף שבקופה. 

אם עזבתם מיוזמתכם את מקום עבודתכם או פוטרתם, תוכלו למשוך את כספי הקופה תוך 6 חודשים. וזה בתנאי שלא התחלתם עבודה חדשה. אם התחלתם עבודה חדשה ועדיין לא מפקידים לכם לקופת גמל, עליכם לחכות 13 חודשים (מהיום בו התחלתם את עבודתכם) כדי למשוך את הקופה. 

גם במקרה בו החוסך בקופת הגמל הולך לבית עולמו, יכולים למשוך את כספי הקופה.

קופת גמל לעצמאים:

את הכספים שנצברו עד לתחילת שנת 2006 אפשר למשוך רק אם עברו 15 שנה מההפקדה הראשונה לקופה. אם עדיין לא עברו 15 שנה, אפשר למשוך את הכסף רק במקרה כלכלי קשה, או בהגיע החוסך לגיל 60 או חלילה, במקרה של פטירה.

קופת גמל אישית לפיצויים:

בקופה זו אפשר למשוך את הכסף במקרה של עזיבת העבודה או אחרי פטירת העובד.

קרן השתלמות:

לאחר 3 שנים אתם יכולים למשוך את הכסף אם הוא הולך למימון השתלמות או לימודים מקצועיים. אם אתם רוצים שהכסף ילך למטרה אחרת תוכלו לחכות 6 שנים מיום פתיחת הקרן ולמשוך את הכסף. 

כמובן, במקרה של פטירת החוסך, המוטבים יכולים למשוך את הכסף שהצטבר בקופה.

איך יודעים באיזה קופת גמל לבחור?

מי שרוצה לחסוך בקופת גמל עומד בפני אפשרויות רבות. כל קופת גמל היא בעלת מאפיינים אחרים. לכל קופת גמל דמי הניהול יהיו שונים. המסלולים להשקעה שיוצעו יהיו גם הם שונים. אם תרצו לערוך השוואה בין קופות הגמל השונות תוכלו להיעזר באתר משרד האוצר, שם תוכלו למצוא את נתוני כל קופות הגמל.

חשוב לזכור שההשקעה בקופות גמל היא לא לטווח קצר, אם רוצים להפיק את המרב מקופת הגמל, כדאי לבדוק טוב טוב את הנושא. זכרו שלא עבר הקופה הוא זה שיקבע את עתידו, גם קופה מצליחה יכולה להפוך לקופה פחות מצליחה.

אם בחרתם קופת גמל ואתם לא שבעי רצון, אתם יכולים להעביר את הכסף לקופת גמל אחרת, בתנאי שהיא תהיה קופת גמל המיועדת לאותה מטרה. ותק הקופה הקודמת יישמר לכם לקופה אליה תעברו, העברת הכסף מתבצעת די מהר, תוך 7 ימי עסקים.

כשאתם בוחרים את המקום בו תנהלו את קופת הגמל שלכם, חשוב שתבדקו מה הסיכון המלווה לקופה שלכם. את עלות דמי הניהול תוכלו להוזיל על ידי משא ומתן שמתנהל בצורה נכונה. ככל שדמי הניהול שתשיגו יהיו נמוכים יותר, הכסף שנצבר יעלה וממילא גובה התשואה עולה גם הוא. 

אם אתם רוצים להשקיע כסף לטווח קצר אתם יכולים להיעזר בקופות גמל להשקעה, את ההצטרפות לקופה תוכלו לבצע באופן מקוון דרך אתר אינטרנט, עלות הניהול יהיה נמוך יחסית ויעמוד על כ 0.7%. הרבה פעמים קופות גמל להשקעה עדיפות על קופות הגמל הרגילות למרות שהכסף המופקד בקופות אלו לא מקבל פטור ממס אבל, במשיכת כספי הקופה מקבלים הקלות מס רבות.

מה ההבדל בין קופת גמל לקרן פנסיה?

על קרן פנסיה וודאי שמעתם, העובד מפריש כל חודש סכום לקופת הפנסיה שלו ובהגיעו לגיל פרישה הוא משתמש בכספי הקופה להוצאותיו השוטפות. הוא מקבל קצבה חודשית מהפנסיה. ההשקעה בקרן פנסיה  היא חיסכון לתקופה ארוכה, כל חודש החוסך מפריש משכרו עבור הפנסיה שלו.

קפל גמל היא שונה מקופת קרן פנסיה. קופת גמל היא לתקופה ארוכה ואפילו בינונית, על החיסכון בקופה מקבלים הקלות מס משתלמות, למרות שזה לא מיועד לכך, הרבה אנשים המשקיעים בקופות הגמל השונות משאירים את הכסף לתקופת הפנסיה.

על ביטוח מנהלים לא הסברנו כאן, ביטוח מנהלים משלב חיסכון יחד עם כיסוי ביטוחי, ביטוח מנהלים זכאי להקלות במס. גם בביטוח מנהלים המעסיק מפריש מדי חודש סכום עבור העובד וגם העובד עצמו מפריש סכום לקופה שלו. ביטוח מנהלים מספק כיסוי במקרה של תאונת עבודה, חולי, אובדן כושר עבודה ועוד. 

חשים בסחרחורת עזה? 

זה נורמלי. כל מה שאתם צריכים זה ליווי צמוד של מומחה שיראה את הנתונים הכלכלים שלכם וייגיד לכם מה מתאים לכם לעשות בהתאמה מושלמת לתיק האישי שלכם. 

אנו המגזין למשקיע המתחיל איננו יועצים. אנו רואים את עצמינו כמתכנני העתיד שלכם. פנו אל המומחים בתחום. 

אנו מחזיקים בשורה של יועצים ממדרגה ראשונה שמזיקים באמתחתם עשרות המלצות של לקוחות מרוצים. בואו להכיר במקום אחד מהי מומחיות ומהי אנושיות. 

 

תודה שיצרת קשר עם המפתח למשקיע המתחיל

ניצור איתך קשר בהקדם